Ce este ALFABETUL? 

Nu trebuie sa recurgeti la o definitie complicata ca sa-l faceti pe cel mic sa  afle intelesul acestuia. Poti  inventa o definitie care sa fie pe intelesul copilului tau. Sau poti incepe cu invatarea unor litere si dupa ce stie o parte din ele ii poti spune micutului tau ca: " toate literele pe care le folosim in limba pe care o vorbim (limba romana in cazul nostru) formeaza faimosul ALFABET. In limba romana avem 31 de litere in total, deci le vom repeta si invata pe toate si asa vom afla secretul cuvintelor."

Vei fi surprinsa cand vei vedea cum cel mic isi va dori sa afle tot mai multe despre aceste "fantastice" caractere care se numesc litere.

Minunat este ca impreuna ele pot forma cuvinte, cuvintele formeaza propozitii, propozitiile formeaza paragrafele care se transforma in cartile de povesti care incanta sufletele copiilor  . Nu este asa ca este o lume fantastica! Dupa ce i-ati stimulat curiozitatea, puteti trece la prima litera din alfabet - Litera A.

Sunetul și Litera A, a

Sunetul și Litera Ă, ă

Sunetul și Litera Â, â

0:00/0:14
0:00/0:15
0:00/0:14

Familiarizarea cu noua literă

- Desenati pe o plansa litera pronuntadu-i sunetul si explicandu-i din ce se compune;

- Folositi plastilina si impreuna modelati aceasta litera;

- Intr-o cutie puteti pune nisip, faina sau malai, iar cel mic poate desena cu degetul litera noua.

La aceasta varsta, litere vor fi mai usor invatate daca se va face conectia cu obiectele, persoanele si animalele care sunt in contact cu cel mic. Este foarte important sa-i stimulati memoria vizuala si auditiva in tot acest proces de invatare. Cand iesiti in oras cu cel mic cautati diferite obiecte care incep cu aceasta litera, permanent incercati sa repetati literele pe care le invatati.

 

De exemplu, cand vedeti un autobuz, puteți să-l intrebati pe cel mic cum se numeste acea masina si cu ce litera incepe cuvantul respectiv. Cand ii dati un pahar cu apa, cand face baie sau se spala pe maini, intrebați-l cu ce se spala. Dupa ce raspunde la intrebare, încercati sa repetati cuvântul împărțindu-l în silabe. Nu uitati! Tot acest proces de învățare trebuie să fie ca un joc atractiv. Nu-i impuneți nimic și nu-l forțați. Cu siguranța veți simți cănd este momentul să-i introduceți informații noi. 

Dati clic pe "Să învățăm colorând - Litera A",  printati fisele si exersati. 

Dati clic pe "Să învățăm colorând - Litera Ă",  printati fisele si exersati. 

Dati clic pe "Să învățăm colorând - Litera Â",  printati fisele si exersati.

Exemple de cuvinte care se scriu cu litera mare: Austria(tară), Alina și Andrei (nume de persoane),  Alpi (munte),  Alba (oras), Argeș (apa).  Dati clic pe " ."Fise - Litera A", printați si exersați.

In momentul  cand  veti desena litera, foarte important este sa-i explicați celui mic diferența dintre litera "A,a" (litera de baza) si "Ă,ă" (care are deasupra un semn  diacritic numit caciulita).

 

A treia litera din alfabetul romanesc este " Â, ă ". Are acelasi sunet ca si cel notat de litera " Î, î ", insa, tipografic se formeaza din litera A (litera de baza) si semnul diacritic  „accent circumflex” (ˆ).

Locul literei învățate într-un cuvânt și despărțirea în silabe

Micul scolar va folosi metoda despartirii in silabe pentru a intelege si gasi litera invatata intr-un cuvant. Când  pronunță cuvântul dat, poate marca silabele bătând din palme sau tinand mâna sub barbă.

Dati clic pe "Sa despartim in silabe - Litera A". Cand aveti materialele didactice pregatite,  îl puneti pe cel mic sa sublinieze litera  din cuvandul scris si sa coloreze cerculetul care este pus in locul literei "A, a". 

Dati clic pe "Sa despartim in silabe - Litera Ă". Cand aveti materialele didactice pregatite,  îl puneti pe cel mic sa sublinieze litera  din cuvandul scris si sa coloreze cerculetul care este pus in locul literei "Ă,  ă". 

 

Dati clic pe "Sa despartim in silabe - Litera Â". Cand aveti materialele didactice pregatite,  îl puneti pe cel mic sa sublinieze litera  din cuvandul scris si sa coloreze cerculetul care este pus in locul literei "Â, â". 

Recapitulare

Recapitularea finala se face prin recunoasterea literelor invatate din fisele atasate.  Suplimentar, puteti sa printati din nou materialele didactice oferite si lasati-l pe cel mic sa recunoasca literele noi,  sa desparta in silabe si sa gaseasca locul acestora intr-un cuvânt. La final, printati literele de mai sus si pe un perete lipiti-le in ordine. Aceasta metoda va stimula memoria vizuala a copilului dumneavoastra.

Dați clic pe "Fișă Recapitulativă - Litera A", printați și exersați.

Dați clic pe "Fișă Recapitulativă - Litera Ă", printați și exersați.

Dați clic pe "Fișă Recapitulativă - Litera Â", printați și exersați.