Numărul și Cifra 3

Numărul și Cifra 4

0:00/0:45
0:00/0:46

Familiarizarea cu noua cifră

- Folosiți imaginile de mai sus atunci când predați cifra nouă.  Printați-le și lipiți-le pe ”peretele școlarului”. Lăsați-le să le vizualizeze, până când cel mic este familiarizat cu noile cifre/numere;

- Dați exemple de mulțimi cu trei și patru elemente și notați-le cu cifrele 3 și 4. El trebuie să raporteze cantitatea la număr și invers.

- Arătați-i cum se scrie corect cifra nouă, explicându-i părțile componente, și lăsați-l să exerseze cu creionul colorat pe deasupra cifrelor scrise de dumneavoastră. Micul școlar trebuie să înțeleagă și să facă relația dintre cifră și număr.  Dați clic pe "Fișa - Cifra 3" și pe "Fișa - Cifra 4", printați și exersați;

- De asemenea, ascultați înregistrarea audio de mai sus și lăsați-l pe cel mic să repete. Acest exercițiu îi va stimula și memoria auditivă.

Exerciții de învățare a cifrelor 3 și 4

Vom urma aceași pași ca și în lecțiile anterioare.  Dar, puteți să încercați și alte metode educative care să vină in sprijinul celui mic:

-Pregătiți un set de cartonașe pe care să aveți desenate sau lipite imagini care să reprezinte  trei și  patru elemente/obiecte.  Pe fața liberă trebuie scrisă cifra corespunzătoare. Ajutați-l pe copil să o afle;

 

-  Învățați-l numerele folosindu-i și degețelele de la mânutâ. Arătați-i cartonașul pe care  sunt desenate trei elemente (mingi),  întrebați-l  dacă știe câte mingi sunt în imagine. El trebuie să vă spună "trei" și să ridice trei degete;
 

- Folosiți cutiuța cu cuburi colorate și începeți jocul "Cuburile și Numerele". La acest joc mai trebuie să adăugați și două farfuriuțe mici de plastic, pe care scrieți cu carioca cifra " 3 " și respectiv cifra " 4 ".  Arătați-i prima farfuriuță și întrebați-l ce cifră este scrisă. El trebuie să răspunda: " cifra trei" și să arate trei degețele. "Dacă pe această farfuriuță s-a scris cifra  3, câte cuburi albastre trebuie să punem în farfurie?".  El trebuie să ia trei cuburi albastre și să le pună în farfurie. Aceiași pași se urmează si pentru cifra 4.

 

- Joacă-te cu cel mic, numără jucăriile sau creioanele, vorbește-i și despre cantități și dimensiuni, căci și ele au un rol important în formarea conceptului  de număr.  Începe să folosești cuvine ca: mai mult, mai puțin, mai mare, mai mic, egal și diferit.

Recapitulare

La finalul fiecărei lecții este necesară o cosolidare și o recapitulare a cifrelor învățate. Copilul dumneavoastră trebuie:

- să stabiliească corespondența între o mulțime cu trei sau patru elemente și cifrele corespunzătoare;

- să reprezinte prin punte, cerculețe, liniuțe etc. mulțimea cu trei sau patru elemente;

- să deseneze și să scrie cifra după modelul dat;

- să se familiarizeze cu aspectul cardinal (trei, patru) și ordinal (al treilea și al patrulea) al numerelor învățate;

- să ordoneze numerele în ordine crescătoare.

Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă- Cifra 3”, printați și exersați.
Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă- Cifra 4”, printați și exersați