Sunetul și Litera T, t

Sunetul și Litera Ț, ț

0:00/0:15
0:00/0:16

Familiarizarea cu noua literă

- Desenati pe o plansa litera pronuntadu-i sunetul si explicandu-i din ce se compune;

- Folositi plastilina si impreuna modelati aceasta litera;

- Intr-o cutie puteti pune nisip, faina sau malai, iar cel mic poate desena cu degetul litera noua.

Dati clic pe "Sa invatam colorand - Litera T",  printati fisele si exersati.

 

Exemple de cuvinte care se scriu cu litera mare: Turcia (tara),  Tudor  si  Tamara  (nume de persoana),  Timișoara (oras), Tarcău (munte), Timiș (apa - rau).

Dati clic pe "Sa invatam colorand - Litera Ț",  printati fisele si exersati.

 

Exemple de cuvinte care se scriu cu litera mare:  -  (tara),  Țoia  si Țane  (nume de persoana),  Țegluș  (localitate), Țarcu (munte), Țebea (apa - rau).

Locul literei învățate într-un cuvânt și despărțirea în silabe

Micul scolar va folosi metoda despartirii in silabe pentru a intelege si gasi litera invatata intr-un cuvant. Cand  pronunta cuvantul dat, poate marca silabele batand din palme sau tinand mana sub barba.

Dati clic pe "Sa despartim in silabe - Litera T". Cand aveti materialele didactice pregatite,  îl  puneti pe cel mic sa sublinieze litera  din cuvandul scris si sa coloreze cerculetul care este pus in locul literei "S, s ".

Dati clic pe "Sa despartim in silabe - Litera Ș". Cand aveti materialele didactice pregatite,  îl  puneti pe cel mic sa sublinieze litera  din cuvandul scris si sa coloreze cerculetul care este pus in locul literei "Ș, ș ".

Recapitulare

Recapitularea finala se face prin recunoasterea literelor invatate din fisele atasate.  Suplimentar, puteti sa printati din nou materialele didactice oferite si lasati-l pe cel mic sa recunoasca literele noi,  sa desparta in silabe si sa gaseasca locul acestora intr-un cuvânt. La final, printati literele de mai sus si pe un perete lipiti-le in ordine. Aceasta metoda va stimula memoria vizuala a copilului dumneavoastra.

Dați clic pe "Fișă Recapitulativă - Litera T" si "Fișă Recapitulativă - Litera Ț", printați și exersati. 

Permanent  ajutați-l  pe  cel  mic  să  scrie  corect  litera  nou  învățată, explicați  părțile  component ale acesteia și ajutați-l să se obișnuiască din timp cu o poziție corectă de scriere (spatele drept, să țină corect in mana instrumentele de scris și poziția mâinii sa fie corecta).