Să învățăm Formele Geometrice

Grupa  mijlocie oferă activități matematice tot mai diverse, fiind o adevărată provocare pentru cei mici. Aceștia vor face cunoștință cu tot mai multe noțiuni matematice de bază, cum ar fi: cifrele de la 0 la 10, formarea de multimi cu  unu sau mai multe elemente și familiarizarea cu geometria primară. Învățarea  formelor geometrice, poate fii ușor combinată cu  repetarea și consolidarea  culorilor.  Micul student putănd să identifice și diferențieze cercurile, pătratele, triunghiurile și dreptunghiurile  după culoare. Să nu uităm ca avem culori de bază (roșu, galben și albastru), precum și culori secundare (verde, oranj/portocaliu, violet, etc). Deci, este bine să folosim  toate aceste culori  atunci când predăm formele geometice. De asemenea, trebuie sa-l învățăm să le diferențieze si după marime sau formă, folosind expresii ca: mic, mijlociu, mare, gros, subțire, aproape departe,  precum și terminii de comparatie (mai mare sau mai mic).

Predarea formelor geometrice înseamnă mult mai mult decât să le arătăm copiilor niște imagini  sau să le dăm să se joace cu tot felul de cuburi. Acest proces implică o serie de activități  interactive, care să stimuleze curiozitatea micului preșcolar, implicându-l activ și direct în fiecare metodă folosită. Ca de exemplu:

1. Forme geometrice din plastilină și bețișoare - Pe o planșă de plastic, realizați din plastinlină mai multe mingiuțe colorate, Apoi, cu ajutorul bețișoarelor, uniți-le pentru a obține diverse forme geometrice.

2. Colaj din forme geometrice  - Cu ajutorul formelor geometrice puteți realiza orice fel de obiect, animal, plante, etc. Decupați din hârtie colorată forme geometrice și lipiți-le pentru a realiza diverse imagini. Enumerați câte cercuri, pătrate, dreptunghiuri și triunghiuri ați folosit, precum și culorile acestora.

3. Descoperirea formelor geometrice colorând imaginile date. Descoperiți ce reprezintă imaginea.

Cercul

0:00/0:44

După ce ați folosit jocul și diverse activități matematice, care au avut ca scop familiarizarea preșcolarului cu formele geometrice, este necesar să-i oferiți exerciții care-i vor stimula inteligența și-l vor ajuta să consolideze noțiunile noi învățate. Ce trebuie să știe cel mic despre cerc? Că este o figură geometrică, că este un rotund, deci, nu are laturi. El trebuie să știe ce este o latură. Dați clic pe ”Fișă - CERCUL”,  printați și exersați.

Triunghiul

Pătratul

0:00/0:47

După ce ați folosit jocul și diverse activități matematice, care au avut ca scop familiarizarea preșcolarului cu formele geometrice, este necesar să-i oferiți exerciții care-i vor stimula inteligența și-l vor ajuta să consolideze noțiunile noi învățate. Ce trebuie să știe cel mic despre pătrat? Că este o figură geometrică care are patru laturi egale (numele de pătrat vine de la cifra patru), Dați clic pe ”Fișă - PĂTRATUL”,  printați și exersați.

Dreptunghiul

0:00/0:57
0:00/0:57

Ce trebuie să știe cel mic despre triunghi? Că este o formă geometrică care are trei laturi (TRI - vine de la cifra trei).  Dați clic pe ”Fișă - TRIUNGHIUL”,  printați și exersați.

Ce trebuie să  știe cel mic despre dreptunghi. Că este o formă geometrică cu patru laturi, care sunt egale doar două cate două. Dați clic pe ”Fișă - DREPTUNGHIUL”,  printați și exersați.

Exerciții Recapitulative

Haideți să repetăm formele geometrice împreună. Puteți să-mi dați exemple de obiecte care au forma unui cerc, pătrat, triunghi sau dreptunghi? Felicitări!!! Sunteți extraordinari! Acum cunoașteți formele geometrice de bază. Mai am alte exerciții pentru voi. Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă - Formele Geometrice”, printați și exersați.