"DECALOGUL" părintelui perfect
A fi un părinte bun este o misiune care se învață treptat. Pe acest principiu se bazează lucrarea "Ce puteți face pentru a fi buni părinți" realizată de psihoterapeutul francez Elodie Cingal, specialist în psihoterapia familiei. Cele 10 reguli formulate de psihologul francez, sunt simple și ușor de respectat dacă părinții sunt atenți la nevoile specifice copilului.
Cele 10 porunci adresate părinților
1. Iubiti-va copilul!
A-i arata copilului dragostea este o conditie esentiala pentru dezvoltarea armonioasa a acestuia. Iubirea fata de copil inseamna in mod concret a-l saruta, a-l lua in brate, a-l privi in ochi si a-i spune 'te iubesc', dar si a face lucruri impreuna: jocuri, pregatirea mesei, plimbari, discutii etc.
2. Stapaniti-va stresul!
Ce se intampla cand parintele este stresat? Nu mai este disponibil pentru copilul sau si, in consecinta, ii arata mai putina afectiune. Mai mult, cand parintele este tensionat, nervos, stresat, copilul simte acest lucru si crede ca asta se intampla din vina lui.
3. Aratati-i copilului ca mama si tata se iubesc si se respecta!
Copilul observa calitatea relatiei dintre parinti si, foarte important, se bazeaza pe modul in care mama si tata interactioneaza pentru a intelege relatiile interumane. De exemplu, cand copilul aude ca parintii se cearta sau ca unul dintre parinti il insulta pe celalalt, micutul intelege ca asa este normal sa se intample intre oameni si va copia comportamentul adultilor. Totodata, certurile in familie sunt traumatizante pentru copil, il fac sa se simta in nesiguranta, abandonat, neglijat.
4. Incurajati copilul sa devina autonom!
Permiteti-i sa se joace cu alti copii, bineinteles, supraveghindu-l de la distanta, lasati-l sa mearga singur, nu il obligati sa va tina de mana, invatati-l sa manance singur sau sa se imbrace singur daca solicita si este capabil sa faca acest lucru. Un parinte hiperprotector, care vede pericole peste tot transmite copilului sau frica, anxietate, care mai tarziu in viata se pot transforma in izolare, inadaptare, lipsa de comunicare.
5. Oferiti-i sansa de a invata!
De la a-i permite copilului sa experimenteze lucruri noi pana la a-i cumpara carti si a-l inscrie la gradinita sunt tot atatea actiuni menite a-i oferi dreptul la invatare si educatie. De asemenea, parintii ii arata astfel ca au incredere in competentele si valorile sale.
6. Asigurati-i copilului un trai decent!
Parintii trebuie sa faca tot posibilul pentru a asigura o sursa sigura de venit in cadrul familiei sau, daca se confrunta cu dificultati financiare, sa se comporte in asa fel incat acestea sa nu-si puna amprenta asupra copilului.
7. Aveti grija la sanatatea copilului!
Asigurati-i hrana sanatoasa si consultati medicul ori de cate ori starea copilului impune acest lucru. Efectuati controalele periodice, vaccinurile obligatorii si fiti receptivi la eventualele semne de imbolnavire.
8. Cultivati spiritualitatea in cadrul familiei!
In masura in care acest lucru corespunde convingerilor parintilor, acestia trebuie sa formeze in sufletul copilului si sa incurajeze credinta in Dumnezeu.
Principiile părintelui ideal
Un bun părinte are grijă să ofere micuțului un model corect de conduită, alintă și ceartă în doze controlate și își ține întotdeauna promisiunile.
1. Tot ceea ce faci , conteaza!
Fie ca ne referim la stilul de viata, conceptiile despre lume sau la comportamentul fata de ceilalti, ceea ce faci conteaza intotdeauna. De ce? Pentru ca micutul tau iti copiaza orice miscare, iar daca tu ii oferi un exemplu nedemn, nu te astepta sa culegi roade pozitive.
2. Implica-te in viata lui!
A fi un parinte cu adevarat implicat in viata copilului tau inseamna sa-ti reorganizezi prioritatile si sa iti sacrifici activitatile personale pentru a fi alaturi de el atat fizic, cat si mental. Vegheaza-i pasii de la o distanta discreta si fii gata oricand sa intervii.
3. Adapteaza-te in mod constant!
Nu uita sa iti adaptezi stilul de a fi parinte etapelor firesti de dezvoltare ale copilului tau. Nu uita ca varsta presupune o serie de modificari in comportamentul sau, astfel ca este necesar sa adopti atitudinea compatibila cu fiecare schimbare in parte.
4. Stabilește și respectă reguli!
Dacă nu vei "sculpta" comportamentul copilului tău încă de la cea mai fragedă vârstă, el va întâmpina dificultăți în a respecta anumite convenții de conduită la maturitate. Regulile sunt sănătoase și necesare, de aceea este important să le stabiliți și să le respectați împreună.
5. Învață arta libertății controlate!
Oferă-i ocazia copilului tău să-și stabilească propriile limite, altfel nu-și va dezvolta simțul autocontrolului. Permite-i să meargă singur la școală daca acest lucru nu presupune un pericol prea mare, lasă-l să se joace cu prietenii de aceeași vârstă și așteaptă să vezi dacă respectă singur orarul temelor pentru acasă.
6. Fii consecventă!
Cea mai importantă unealtă a disciplinei este consecvența. Este esențial să nu faci niciodată rabat de la lucrurile care nu permit negociere. Ca de exemplu nerespectarea orei de intoarcere de la joacă trebuie să atragă după sine și pedeapsa aferentă, fără excepție.
7. Nu educa prin agresivitate!
Agresivitatea fizică și verbală are, în mod exclusiv, doar consecințe negative. Educă-ți copilul prin tehnici precum "pauza de 5 minute", mult mai eficiente și cu efecte pozitive.
8. Justifică-ți deciziile!
Atunci când iei o decizie sau stabilești o nouă regulă, oferă-i copilului tău justificarea logică aferentă, într-o manieră ușor de înțeles pentru el. Reacția lui va fi pe măsura așteptărilor tale.
9. Oferă-i respect!
Oferă-i copilului tău respectul pe care il acorzi tuturor. Prețuiește-i părerile și ascultă cu atenție ce are de spus. Tratează-l așa cum ai vrea ca el să te trateze. În acest fel, îi modelezi comportamentul pe care îl va avea mai târziu în viață.
10. Adaptează-te în mod constant!
Nu uita să îți adaptezi stilul de a fi părinte etapelor firești de dezvoltare ale copilului tău. Nu uita că vârsta presupune o serie de modificări în comportamentul său, astfel că este necesar să adopți atitudinea compatibilă cu fiecare schimbare în parte.