Să repetăm Cifrele

Este minunat! Micuțul dumneavoastră a reușit să învețe acele cifre miraculoase care-l vor ajuta să afle tainele matematicii. Acum, după ce s-a familiarizat cu cifrele de la 0 la 10,  este foarte important să începem recapitularea, consolidarea și evaluarea lor.

Recapitulare

Atenție! Nu repetați toate cifrele în aceași zi. Este un proces foarte solicitant pentru copilul dumneavoastră care are doar 4-5 anișori. Cel mai bine este  să divizați această activitate in trei sau patru lecții diferite, care să nu dureze mai mult de o oră. De asemenea, nu uitați că cei mici se plictisesc repede.  Deci, trebuie să le rețineți atenția folosind jocuri, munca individuală, fișe recapitulative adaptate vârstei lor și metode care să stimuleze memoria vizuală și auditivă.  Fiecare lecție trebuie să cuprindă două etape:  recapitularea  și consolidarea informațiilor învățate (care nu trebuie să dureze mai mult de o jumătate de oră), și, după o pauză de 15-20 minute, are loc verificarea acestora prin exerciții date.

În prima jumătate de oră

Se anunță tema lecției și se face o scurtă introducere. Cel mic poate viziona  filmul de mai jos, care-l va ajuta sa-și reamintească cifrele de la 1 la 10.

Pregătiți din timp două coșulețe de diferite culori.  În primul coșuleț, puneți toate cifrele magnetice sau cele confecționate împreună. Rugați-l pe micul dumneavoastră să va aducă cifra pe care o repetați (de exemplu cifra 1).  Ținând în mână cifra primită, întrebați-l câte creioane/jucării/cuburi/etc. trebuie să pună în coșul gol. El trebuie să aducă un singur creion. Așa veti verifica dacă raportează numărul la cantitate și invers.

Vă vom oferi o altă metodă interesantă și  simplă, care o puteți folosi atunci când repetați cifrele. Rețineți că, fiecare copil  este unic, iar  procesul de creștere, dezvoltare și  asimilare a noilor informații  este absolut diferit. Nu generalizați și nu-l comparați cu alți copii, ci adaptați metodele folosite la personalitatea și capacitatea de memorare a copilului dumneavoastră.   

De această data, el va deveni ”educatorul” dumneavoastră.  Această metodă îl va face să fie mult mai responsabil și mult mai atent.  Cel mic o să încerce să vă copie. Acum veți verifica dacă sunteți buni pedagogi sau dacă trebuie să vă schimbați stilul de a preda. El trebuie să vă prezinte și să vă învețe cifrele. Ca materiale didactice el va folosi imaginilile care le-ați printat si lipit pe ”peretele școlarului”, precum și obiectele/jucăriile din jur. El trebuie să vă prezinte cifra, să vă explice corespondența dintre elementele respective si cifră, să arate pe degete cifra care o ”predă” și chiar să va dea exemple de mulțimi cu unul, două, trei, etc. elemente,  Fiți dumneavoastră primul exemplu, asigurați-vă că a înțeles toate noțiunile predate, și o să fiți uimiți când veți remarca progresul micuțului preșcolar. Nu uitați să-l felicitați la fiecare reușită, și sa-l corectați cu blândețe atunci când greșește. Fiți sigură că el încearcă să fie cel mai bun.

În a doua jumătate de oră

După o pauză de 15-20 minute, treceți la a doua parte a lecției "Să Repetăm CIFRELE". De această data, veți face verificarea noțiunilor învățate, folosindu-vă de fișele de mai jos.

Să repetăm cifrele 1, 2 și 3

Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă - Cifra 1”, ”Fisă Recapitulativă - Cifra 2” și ”Cifră Recapitulativă - Cifra 3”, printați și exersați.

Să repetăm cifrele 4, 5 și 6

Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă - Cifra 4”, ”Fisă Recapitulativă - Cifra 5”  și ”Cifră Recapitulativă - Cifra 6”, printați și exersați.

Să repetăm cifrele 7,8,9

Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă - Cifra 7”, ”Fisă Recapitulativă - Cifra 8” și ”Cifră Recapitulativă - Cifra 9”, printați și exersați.

Să repetăm cifrele 0 și 10

Dați clic pe ”Fișă Recapitulativă - Cifra 0” și  ”Fisă Recapitulativă - Cifra 10”, printați și exersați.

Cifrele de la 1 la 10 - Video