SCRIEREA LA GRUPA MIJLOCIE

Înainte de a începe școala, este foarte important ca mâna copilului dumneavoastră să fie obișnuită cu exercițiile de  scriere. Ca această operațiune să nu fie obositoare și greoaie, încercați să combinați în mod armonios și creativ jocul, desenul și scrisul. Obișnuiți-l din timp cu hârtia și instrumentele de scris, fiindcă în clasa întâi nu-l va aștepta o misiune ușoară.

Dreptaci sau stângaci?

Înainte de a trece la învățarea primelor litere, este necesar să vă  cunoașteti bine copilul. Trebuie să observi din timp dacă este dreptaci sau stângaci. Deci, este momentul să afli cu ce mână va manevra cel mic instrumentele de scris.

Ca de exemplu: dacă ați observant că-și folosea încă din fragedă pruncie ambele mâini cu aceași măsură; dacă în timpul mesei își muta lingura în mâna stângă; dacă atunci când desenează își mută pensula sau creionul în mâna stângă; dacă atunci când manevrează obiectele, își folosește preponderent mâna stângă, etc. Deci, este posibil ca prichindelul dumneavoastră să fie stângaci. Dacă încă sunteți confuz, solicitați sprijinul unui specialist, acesta este cel mai în măsură să depisteze trăsăturile specifice ale unui stângaci.

Exerciții de scriere

Așa cum am menționat anterior, desenatul este primul pas care-l va ajuta pe cel mic să descopere tainele scrisului. Înainte de a trece la litere și numere, încurajați-l să deseneze zilnic și să se joace cu creioanele colorate și hârtia.

Apoi, treceți la exersarea semnelor de baza, cum ar fi: linii drepte  (verticale și orizontale), oblice (înclinate), zig-zag, cercuri, bastonașe, etc.  De asemenea, locul potrivit pentru scris și poziția corectă a copilului este foarte importantă. El trebuie să știe cum să țină corect instrumentele de scris în mânuțâ și cum să stea la masa de scris.  Și nu uitați!!! Copii se plictisesc repede, deci, timpul dedicat efectuării exercițiilor de scriere nu trebuie să depășească 5-7 minute. Faceți pauze atunci când cel mic devine agitat și, cu răbdare, treceți mai departe.

Printați și exersați

Liniile Verticale

Liniile Orizontale

Liniile Oblice

Linii în Zig - Zag

Cercurile

 Ovalurile